Waarom is stoppen met brood lastig? En het effect van brood op darmklachten
29 juli 2023 

Waarom is stoppen met brood lastig? En het effect van brood op darmklachten

Brood met kaas, wie is er niet groot mee geworden. In gluten en zuivel zitten opium-achtige stoffen die ons een fijn gevoel geven en daarom kan het lastig zijn brood en zuivel te laten staan. In dit artikel leg ik je uit wat het (tijdelijk) stoppen met brood en zuivel voor je lichaam en mentale welbevinden kan betekenen.

 

Als je darmklachten ervaart adviseer ik meestal (tijdelijk) geen suiker, gluten en zuivel te eten. Gluten, zuivel en suiker geven namelijk een krachtige ontstekingsreactie in je darmen en lichaam en dat is nu net wat je wilt voorkomen bij darmklachten. 

 

Maar er is nog een rede dat het (tijdelijk) laten staan van zuivel en gluten veel goeds voor je lichaam doet. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen met darmklachten maar ook voor mensen die mentaal niet lekker in hun vel zitten en last hebben van bijvoorbeeld stemmingswisselingen, depressieve of angstige gevoelens. Dit heeft alles te maken met exorfinen.

 

Want wat je eet heeft ook invloed op je mentale gezondheid en hoe lekker je in je vel zit. Dat geldt zeker voor de onderstaande exorfine-rijke voedingsmiddelen;

  1. Gluten (eiwitdeeltje dat voorkomt in tarwe, spelt, rogge, gerst, kamut)
  2. Caseïne (eiwitdeeltje in melk en zuivel)
  3. Soja (ook via vlees van dieren die soja gevoerd kregen)
  4. Spinazie

  

Als je de bovenstaande voedingsmiddelen niet goed verteerd in je darmen, wat vaak het geval is bij darmklachten, vormen ze exorfinen. Exorfinen lijken chemisch gezien op je lichaamseigen endorfinen en hebben een opiaatachtige werking in je brein, ze activeren namelijk je endorfinereceptoren. Dit zorgt voor activering van je stress en beloningssysteem en dit geeft je een instant kalm, tevreden en gelukkig gevoel. 



Exorfinen hebben een vergelijkbare werking als morfine in ons brein daarom is het lastig voedingsmiddelen als brood en zuivel te laten staan.



Als we voeding met exorfinen eten worden we dus beloond omdat ons stress en beloningssysteem wordt gestimuleerd. En omdat exorfinen een vergelijkbare werking hebben als morfine in ons brein is het lastig voedingsmiddelen als brood en zuivel te laten staan. Sterker nog, omdat je beloond wordt met deze gevoelens van kalmte en geluk krijg je de neiging meer van deze voeding te eten. 



Wanneer exorfinen onvoldoende worden afgebroken beschadigen ze je darmslijmvliezen die hierdoor hyperpermeabel worden


DPP-IV

Normaal gesproken worden exorfinen in je darmen afgebroken door het enzym DPP-IV. Als je teveel exorfinen binnenkrijgt via je voeding en te weinig DPP-IV aanmaakt worden exorfinen onvoldoende afgebroken. Wanneer exorfinen onvoldoende worden afgebroken beschadigen ze je darmslijmvliezen die hierdoor hyperpermeabel kunnen worden, dit wordt ook wel een leaky gut genoemd. Op deze manier kunnen exorfinen ook in je bloedbaan terecht komen. 

Zo kan er gemakkelijk een overvloed aan exorfinen in je lichaam ontstaan wat zorgt voor overmatige stimulering van je stress en beloningssysteem. Dit wordt ook wel endorfineresistentie genoemd. Een gevolg van endorfineresistentie is een disbalans in de functies van dopamine, insuline, cortisol en je immuuncellen. Zo kunnen gluten en zuivel via een dopaminestoornis ook effect hebben op je stemming en mentale welbevinden. Ook onderstaande klachten worden in verband gebracht met te hoge exorfinen belasting in je lichaam.

  • Verhoogde stressgevoeligheid
  • Overgevoeligheid voor geuren, aanraking of andere prikkels
  • Snel last van brandend maagzuur
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • (Pseudo) allergieën door teveel histamine aanmaak
  • Trage schildklier
  • Angststoornissen
  • Autisme
  • ADHD, ADD
  • Eetstoornissen, 
  • Verslavingen (drugs, gokken etc.)
  • Schizofrenie, 
  • Dwangmatig (eet) gedrag, 
  • OCD (Obsessieve Compulsieve Stoornis)

 

Gluten en zuivel kunnen via een overbelasting van het endorfinesysteem een dopaminestoornis veroorzaken en zo effect hebben op je stemming en mentale welbevinden.


Ook als je geen darmklachten ervaart maar je wel herkend in een of meer van de bovenstaande klachten is het zinvol (tijdelijk) de exorfine-rijke voeding (tijdelijk) te laten staan. Het is aan te raden dit te doen onder begeleiding van een therapeut om het eventueel ontstaan van tekorten in je voeding te voorkomen en je te begeleiden bij eventuele afkickverschijnselen.

 

Over de schrijver
Ik vind het belangrijk om jou informatie te geven zodat je beter begrijpt wat er in jouw lijf gebeurt. Hoe beter jij je eigen lichaam begrijpt des te positiever zijn je keuzes om in balans te komen en te blijven. Hierdoor zal de kwaliteit van je leven toenemen en zit je zowel mentaal als fysiek krachtig in je vel.
Reactie plaatsen

Ervaar je darmklachten en ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen?