Wist jij dat er een link is tussen hooikoorts en je darmen? 1 Op de 5 mensen heeft last van hooikoorts waarbij de symptomen verschillen per persoon van niezen, verstopte neus, snotteren tot irritatie aan de ogen, benauwdheid, vermoeidheid en soms zelfs met hoofdpijn. Mensen met hooikoorts hebben vaak ook andere allergieën, bijvoorbeeld op voedingsstoffen, huismijt, schimmels of huisdieren.
Al deze symptomen zijn een reactie van je immuunsysteem. Dit verklaard ook meteen de relatie tussen hooikoorts en je darmen, aangezien 80% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt. Dus heb jij hooikoorts dan is de kans groot dat je een verstoring hebt in je darmgezondheid waardoor je immuunsysteem overgevoelig reageert op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen en kruiden. Bovendien wordt het effect van stuifmeel vaak erger door luchtverontreiniging.
Slijmvliezen de douanepost van je lichaam
Je kunt alle slijmvliezen (o.a. in je mond, keel, neus, ogen, geslachtsorganen, darmen, longen en maag) zien als een soort douanepost. Je slijmvliezen komen immers als eerste in contact met stoffen van buitenaf, vandaar dat hier een goed werkend douanesysteem op de uitkijk staat om indringers en andere pathogenen tegen te houden en af te voeren.
Je darmen worden van de rest van je lichaam gescheiden door het darmslijmvlies (douane systeem), de cellen in je darmslijmvlies bepalen welke stoffen goed zijn om opgenomen te worden in je bloed, zoals goed verteerde voedingsstoffen. Maar ook welke stoffen juist onschadelijk gemaakt moeten worden en verwijderd, zoals ziekteverwekkers, toxines en niet goed verteerde/afgebroken voedingstoffen.
Lekke darm (leaky gut)
Helaas zijn bij steeds meer mensen de slijmvliezen beschadigd waardoor ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit wordt ook wel een hyperpermeabele darm genoemd (leaky gut). Het binnendringen van stoffen in ons lichaam die er niet thuishoren gaat gepaard met een reactie van je immuunsysteem in de vorm van ontstekings- en immuunreacties. Het zijn deze reacties van het immuunsysteem die veel verschillende soorten klachten veroorzaken zoals; hooikoorts, allergieën en voedselintoleranties maar ook verstoringen in je brein en neurotransmitters en huidreacties zoals eczeem, netelroos of auto-immuunziekten.
Maar hoe komt het nou dat een niet goed werkend of beschadigd darmslijmvlies ook klachten in de rest van je lichaam veroorzaakt? Dat zit zo, alle slijmvliezen in je lichaam vormen één orgaan en kunnen met elkaar communiceren. Is er iets mis in het afweersysteem van de darm dan heeft dat zijn weerslag op de andere slijmvliezen in je lichaam. Daar is hooikoorts een voorbeeld van, als je beschadigde slijmvliezen in je darmen reageren op bv. niet goed verteerd voedsel of stoffen die niet in je lichaam thuishoren, reageren je slijmvliezen in longen, keel en neus gebied ook op deze triggers.
Als je beschadigde slijmvliezen in je darmen reageren op bv. niet goed verteerd voedsel of stoffen die niet in je lichaam thuishoren, reageren je slijmvliezen in longen, keel en neus gebied ook op deze triggers.
5 Tips bij hooikoorts
Dus wat kun je het beste doen als je last hebt van hooikoorts? Jawel, werken aan je darmgezondheid. Met onderstaande tips kun je nu al starten. Het hooikoorts seizoen staat binnenkort namelijk al op de stoep en werken aan je darmgezondheid is geen quick fix.
- Histamine
Bij mensen met hooikoorts komt er veel histamine vrij. Histamine is een lichaamseigen stof die o.a. betrokken is bij afweerreacties en prikkeloverdracht. Zodra er teveel histamine in het lichaam aanwezig is omdat het niet voldoende kan worden afgebroken ontstaan er vage klachten zoals; opgezwollen slijmvliezen, onverklaarbare onrust, vermoeidheid, darmkrampen, duizeligheid, jeuk, huiduitslag, benauwdheid, slaapproblemen, (migraine-achtige) hoofdpijn, gewrichtspijn etc..
In veel voeding zit histamine en ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen die histamine aanmaak stimuleren. Dus heb je hooikoorts dan kan het zijn dat onderstaande voeding de hooikoorts klachten juist verergeren. Je hoeft niet meteen alle onderstaande voedingsmiddelen te schrappen, experimenteer gewoon en kijk welke voeding bij jou de meeste reactie geeft. Het gaat om het vinden van de juiste balans, ons lichaam heeft histamine nodig, maar een teveel aan histamine geeft klachten.
- Tomaten, spinazie, bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen
- Varkens- en lamsvlees, wild
- Bewerkte vleessoorten
- Cider, bier en wijn (witte wijn bevat minder histamine)
- Gefermenteerde producten (yoghurt, zuurkool, kimchi, koffie etc.)
- Gefermenteerde kaas (camambert, Parmezaam, roquefort, cheddar, brie en gruyère)
- Vis in blik
- Producten met gist
- Kruiden en specerijen (kaneel, anijs, chilipoeder, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille
- Chocolade (is ook een gefermenteerd product)
- Kant en klaar maaltijden (vanwege conserveringsmiddelen, emulgatoren kleur- en smaakversterkers)
Bij teveel histamine in het lichaam ontstaan vage klachten zoals; opgezwollen slijmvliezen, onverklaarbare onrust, vermoeidheid, darmkrampen, duizeligheid, jeuk, huiduitslag, benauwdheid, slaapproblemen, (migraine-achtige) hoofdpijn en gewrichtspijn etc.
2. Vitamine D
Bij darmklachten en allergieën zoals hooikoorts speelt vitamine D tekort vaak een rol. Een antihistaminicum werkt ook beter bij een goed vitamine D gehalte.
Naast zonlicht zijn vette vissoorten zoals haring, makreel, sardientjes, meerval en zalm de belangrijkste bron van vitamine D. Daarnaast zit vitamine D ook in eidooiers en lever.
Heb jij last van chronische vermoeidheid, spierpijn of krampen, gevoelig of bloedend tandvlees, overgewicht of ben je regelmatig verkouden dan zou het zomaar kunnen dat je een vitamine D tekort hebt. Komen bovenstaande klachten je bekend voor? Laat dan je vitamine D gehalte checken door een orthomoleculair therapeut of je huisarts.
3. Zink
Zink is belangrijk voor het goed functioneren van je immuunsysteem en voor gezonde (darm) slijmvliezen, vooral bij een hyperpermeabele darm (leaky gut). Door o. a. chronische stress en bodemuitputting zijn er veel mensen met een zink tekort. Zorg dus dat je voldoende van onderstaande voedingsmiddelen nuttigt.
Bronnen van zink: Noten, pitten, hele granen, peulvruchten en zaden.
4. Resistent zetmeel
Zorg dat je de onderstaande voedingsmiddelen regelmatig eet. In deze producten zit namelijk resistent zetmeel en dit zorgt ervoor dat darmbacterien een stofje aanmaken wat gezond is voor je darmwand. Dit stofje heet boterzuur en is branstof voor de cellen van je darmwand. Daarnaast heeft boterzuur nog een aantal andere gunstige eigenschappen om je darmwand gezond te houden en werkt het ontstekingsremmend.
Resistent zetmeel is te vinden in:
- Peulvruchten (bonen, erwten en linzen)
- Granen (waarvan teff het meeste resistent zetmeel bevat)
- Afgekoelde (zoete) aardappels, rijst, havermout of pasta (tijdens afkoelen ontstaat er nog meer resistent zetmeel)
5. Natuurlijke antihistaminica
Gelukkig zijn er ook een aantal voedingsstoffen die histamineklachten verminderen zoals vitamine C, quercetine en bromelaïne. Deze stoffen zijn te vinden in o.a. onderstaande voedingsmiddelen maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om deze voedingsstoffen tijdelijk te suppleren om je histamine klachten te verminderen.
- ananas (bron van bromelaïne)
- appels
- bessen
- bramen
- uien
- thee
- knoflook
- bieslook
- peper
- koriander
- venkel
- koolsoorten
- kappertjes
Werken aan je darmgezondheid
Heb jij hooikoorts en/of andere allergieën of intoleranties die jouw klachten en ongemakken geven? Wil je een duurzame start maken om deze klachten aan te pakken? Vraag via het formulier onder onderstaande button jouw gratis coach-sessie aan. Tijdens dit waardevolle gesprek geef ik je 3 persoonlijke tips waarmee je direct van start kunt gaan om jouw klachten te verminderen en jouw darmgezondheid te verbeteren.. Geheel vrijblijvend!
Ja! Ik wil de persoonlijke tips