Je hebt er vast al eens over gehoord, onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.
Waarom worden onze darmen ook wel ons 2e brein genoemd. Dat zit zo; onze darmen bevatten meer zenuwcellen dan ons brein en er zijn maar liefst 4 manieren van communiceren tussen onze darmen en brein. Dit zorgt ervoor dat onze darmen heel wat invloed hebben op de werking van ons brein en dus ook op ons mentale welbevinden en gemoedstoestand. Maar zo kan ons brein ook invloed uitoefenen op onze darmen. Denk maar eens aan vlinders in je buik of buikpijn van de stress. Of er gebeurt iets en je hebt daar een onderbuikgevoel bij. En het niet kunnen eten wanneer je stress ervaart is ook een voorbeeld van hoe je brein je darmen kunnen beïnvloeden
4 manieren van communicatie tussen ons brein en darmen
- Van darmen naar brein
De eerste connectie loopt via een verbindende zenuw 'nervus vagus' tussen ons brein en darmen. Op deze manier komt informatie uit de darmen in ons brein terecht.
2. Van brein naar darmen
Dan is er nog een route van ons brein naar onze darmen (hersen-darm-as), via de stresszenuw ook wel sympathicus genoemd. Zo kan tijdens een stresssituatie het brein besluiten de darmen te verlammen en geen bloed meer te geven, met grote gevolgen voor onze vertering.
Je darmen hebben invloed op de werking van je brein en dus ook op je mentale welbevinden en gemoedstoestand.
3. Hormonen
Hormonen spelen ook een rol bij de communicatie tussen brein, darmen en de rest van ons lichaam. Bijvoorbeeld via adrenaline en serotonine, het grootste deel van het hormoon serotonine wordt namelijk in onze darmen geproduceerd. En serotonine speelt een rol bij je stemming en geluksniveau maar ook is het belangrijk voor je geheugen, slaap, eetlust en zelfvertrouwen.
Je microbioom speelt een grote rol bij het gezond houden van je afweer en je immuunsysteem. En, wie wil er nou geen goed werkend immuunsysteem in deze tijd?
4. Microbioom
De laatste manier waarop je darmen invloed kunnen uitoefenen op je brein is via de microben in de dikke darm, ook wel je microbioom genoemd. Het microbioom is een verzamelnaam van alle bacteriën, schimmels, gisten, parasieten en zelfs virussen die in je dikke darm wonen. Je hebt ongeveer 2kg aan microbioom en deze zijn heel belangrijk voor je spijsvertering en je algehele gezondheid.
Door middel van wetenschappelijk onderzoek komen we er steeds meer achter hoe belangrijk het microbioom eigenlijk is voor onze gezondheid. Het microbioom is ook van grote invloed op je geestelijke en mentale welbevinden. Ook beschermt je microbioom tegen ziekteverwekkers en houdt het je darmwand gezond. Je microbioom speelt bovendien een grote rol bij het gezond houden van je afweer en je immuunsysteem. En wie wil er nou geen goed werkend immuunsysteem in deze tijd?
Ontlastingsonderzoek
Bij darmklachten, zoals buik- of darm-kramp, opgeblazen buik, wisselend ontlastingspatroon en maagklachten, komt het vaak voor dat er een disbalans is in je microbioom. Hierdoor groeien er te veel ongewenste bacteriën in je darmen en minder gunstige bacteriën, met alle gevolgen van dien
Net als bij bloed kan er uit ontlasting heel veel informatie verkregen worden over wat er precies gaande is in je darmen en dus de rest van je lichaam. En zodra je weet dat er onwenselijke processen gaande zijn in je darmen die klachten veroorzaken kun je zo de klacht bij de wortel aanpakken en werken aan herstel en normaal functioneren van je spijsvertering en darmen.
Naast informatie over de kwaliteit van je darmmicrobioom verkrijg je ook informatie over hoe je spijsvertering verloopt, hoe het staat met je afweer in je darmen en of er evt. ontstekingsmarkers aanwezig zijn.
Ontlastingsonderzoek is iets wat ik vaak adviseer bij mijn klanten met darmklachten omdat je zo gericht aan een oplossing kunt werken. Ik werk hierbij samen met een Laboratorium wat het ontlastingsonderzoek verricht. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden of wil je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen als je darmklachten ervaart? Neem gerust contact met mij op.