Alles over voedselintoleranties

Wat is een voedselintolerantie eigenlijk? En wat zijn de meest voorkomende trigger-voedingsmiddelen waarvoor je intolerant kunt zijn? De antwoorden op deze vragen en 3 van mijn persoonlijke inzichten bij voedselintoleranties, lees je in deze blog.

Geschat wordt dat 45% van de bevolking overgevoelig reageert op bepaalde voeding, oftewel een voedselintolerantie heeft.

Verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie. Bij een voedselallergie treedt er een heftige reactie van je immuunsysteem op vrijwel direct na het eten van een bepaalt voedingsmiddel. De reactie kan al optreden bij een zeer kleine hoeveelheid van het voedsel en de symptomen variëren van jeuk, zwelling, pijn op de borst, ademhalingsproblemen, duizeligheid tot een anafylactische shock.

Bij een voedselintolerantie zijn het je darmen die het voedingsmiddel niet verdragen en de klachten ontstaan wanneer je het voedingsmiddel (oftewel trigger-voedingsmiddel) niet goed kan verteren.

Mogelijke oorzaken van een voedselintolerantie:

  1. Je verteert je voeding niet goed vanwege te weinig verteringsenzymen
  2. Je hebt een disbalans in je darmbacteriën waardoor je darmwand beschadigd is
  3. Je hebt een opname probleem door een beschadigde darmwand
  4. Je hebt een tekort aan maagzuur.

Waarom voedselintolerantie onderzoek?

Het lastige met voedselintolerantie is dat de klachten kunnen optreden tot wel 72 uur na het eten van het trigger-voedingsmiddel (gemiddeld is dit 4-5 uur).  Op deze manier is het bijna onmogelijk om zelf op onderzoek uit te gaan welk voedingsmiddel bij jou klachten veroorzaakt. Vaak zijn de klachten niet levensbedreigend maar hebben ze wel grote invloed op je kwaliteit van leven. Ook zullen je klachten steeds heftiger worden naarmate je de trigger voeding meer eet. Onderstaande afbeelding toont de meest voorkomende klachten bij voedselintoleranties.


Meest voorkomende klachten bij voedselintoleranties

Daarom biedt voedselintolerantie-onderzoek uitkomst. Hierbij wordt jouw bloed gecheckt op antilichamen van de 31 meest voorkomende trigger-voedingsmiddelen die een intolerantie kunnen veroorzaken. De test kan eventueel uitgebreid worden naar 285 voedingsmiddelen.

Wat wordt er gemeten in je bloed?

In mijn blog ‘ Link tussen hooikoorts en je darmen’ gaf ik al aan dat 80% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt. Als een soort douanepost bepalen jouw darmen welke stoffen worden doorgelaten in je bloed en welke stoffen onschadelijk gemaakt moeten worden. Voorbeelden van stoffen die onschadelijk gemaakt moeten worden zijn ziekteverwekkers (pathogenen) of allergenen (eiwitdeeltjes uit voedsel waarop je kan reageren).

Wanneer een stof die onschadelijk gemaakt moet worden (allergeen) in aanraking komt het slijmvlies van je darmwand worden er een soort van Pacmans in je darmslijmvlies geproduceerd die het allergeen onschadelijk maken. Wanneer de blootstelling aan allergenen groter is dan de beschikbare hoeveelheid Pacmans en het allergeen dus niet voldoende onschadelijk gemaakt wordt in je darmen komt het allergeen in je bloed terecht. Daar slaat je immuunsysteem alarm en produceert het een soort van rode vlaggen (antilichaam of antistoffen) voor alle allergenen die het daar tegenkomt. Bij een voedselintolerantie-test zijn het die rode vlaggen die gemeten worden in jouw bloed en daarom is precies te achterhalen voor welk voedingsmiddel jij intolerant bent en in welke gradatie je hiervoor intolerant bent, op een schaal van 1 tot 5.

Stel je voor, jij bent intolerant voor koemelk want in jouw bloed zijn rode vlaggen (antilichamen) tegen caseïne gevonden. Caseïne is een eiwit uit koemelk.

Dat betekent dat in jouw darmslijmvlies Pacmans gemaakt moeten worden om het allergeen (caseïne) onschadelijk te maken. Maar jij drinkt iedere dag melk en eet vaak kaas op je brood. Dus zijn er meer caseïne allergenen in jouw darmen en te weinig Pacmans om die allergenen op te ruimen. De allergenen komen via jouw darmwand in je bloed terecht en daar slaat jouw immuunsysteem alarm door het produceren van rode vlaggen (antilichamen). Dit proces veroorzaakt allerlei vage klachten (zie afbeelding hierboven) en is belastend voor je lichaam en immuunsysteem. Door nu tijdelijk geen koemelk te consumeren geef jij je lichaam en immuunsysteem rust waardoor je vanzelf geen vage klachten meer zult ervaren. Dit kan best een opgave zijn want mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en eten graag vaak hetzelfde.

Bovenstaande gebeurt natuurlijk niet van de een op de andere dag, dit is een proces. De kwaliteit van jouw darmmicrobioom (alle beestjes die in je (dikke) darm wonen) en de gezondheid van jouw darmwand spelen hierbij een grote rol. En die worden beïnvloed door de kwaliteit van jouw voeding en de mate van (chronische) stress die je in je leven ervaart.

De 7 meest voorkomende trigger-voedingsmiddelen bij voedselintoleranties

3 Tips bij voedselintolerantie?

Zelf heb ik ook voedselintoleranties gehad en ik weet maar al te goed hoe moeilijk het is om bepaalde producten een (langere) tijd niet te eten. Tijdens mijn trajecten speelt begeleiding en coaching hierbij een belangrijke rol. Het is namelijk gewoon een opgave. PUNT!

Daarom deel ik graag mijn 3 belangrijkste inzichten die mij tijdens deze periode geholpen hebben;

Focus op de mogelijkheden die er wél zijn

Blijf niet hangen in wat je tijdelijk NIET mag eten. Hiermee zet je jezelf op voor een lange lijdensweg die je waarschijnlijk niet gaat volhouden. Zonde van je energie. Voor ieder product is tegenwoordig wel een vervanger te vinden. En het is van tijdelijke aard. Hoe beter je dit nu aanpakt des te sneller kun je weer genieten van je stukje kaas en ditmaal zonder klachten.

Investeer tijd om nieuwe gewoontes aan te leren 

Het aanleren van nieuwe gewoontes kost tijd en gaat niet vanzelf. Investeer die tijd. Stel: jij mag even geen melk en jouw ontbijt bestaat uit havermout met melk. Maak een plan en zorg dat je kunt kiezen uit 2 of 3 nieuwe ontbijtjes zonder melkproducten, schrijf op wat je nodig hebt en haal de producten in huis.

Vergeet nooit waarom je dit traject bent gestart

Jouw uiteindelijke doel is van je klachten afkomen. Jouw lichaam heeft je iets te melden en daar kun je maar beter naar luisteren. Want een ding is zeker; je klachten gaan niet vanzelf weg. Sterker nog ze zullen alleen maar heftiger worden als jij niets verandert.
 Schrijf je doel op. En schrijf ook op hoe je leven eruitziet zonder klachten. Dit helpt jou om de juiste keuzes te maken op dagen dat je het moeilijk hebt.

Denk jij dat je last hebt van voedselintolerantie en ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Klik onderstaande link en stel je vraag.