6 Tips voor een optimale hormoonbalans
6 Tips voor een optimale hormoonbalans
Je staat er misschien niet dagelijks bij stil maar je hormonen hebben grote invloed op je fysieke en mentale welbevinden. Zo hebben je hormonen grote impact op o.a.; je stemming, slaap, bloeddruk, energie, gewicht, vruchtbaarheid en je spijsvertering. Je wilt ze dus in balans houden en in deze blog geef ik je 6 tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Want, lukt het je maar niet om die extra kilo’s kwijt te raken? Heb je meteen trek (in zoet) na het eten of heb je overgewicht rond je middel? Allemaal tekenen dat je hormonen niet in balans zijn.
Kijk onderaan deze pagina en vraag de gratis hormoonbalans check aan!
Het hormoonorkest
Maar eerst vertel ik je iets over wat hormonen precies zijn en hoe ze werken. Ik geloof er namelijk in dat hoe beter je begrijpt wat er gaande is in je lichaam hoe positiever je keuzes worden m.b.t. je gezondheid.
Hormonen zijn boodschapper-stofjes met opdrachten of informatie voor alle cellen in je lichaam. Via een receptor op de celwand zorgt een hormoon ervoor dat de informatie in je cel komt. Je zou kunnen zeggen dat het hormoon de sleutel is die past op het slot (receptor).
Ieder hormoon heeft zijn eigen receptor. Zo zorgt het hormoon insuline ervoor dat suiker uit ons bloed in de cel opgenomen kan worden en daar wordt omgezet in energie. Op deze manier kan jij de trap oplopen of boodschappen doen, want ook dat kost energie.
Hormonen hebben veel invloed op elkaar, je zou het geheel aan hormonen in je lichaam kunnen zien als een orkest. Als ieder instrument goed bespeelt wordt klinkt het als muziek in je oren. Maar op het moment dat één instrument niet op het juiste moment of de juiste toonhoogte speelt zal het hele orkest hier onder lijden.
De dirigent van je hormoonorkest is de hypofyse, die stuurt je hormoonklieren aan. De hypofyse wordt weer aangestuurd door de hoofdregelaar je hypothalamus. Je hypothalamus regelt heel veel en krijgt o.a. belangrijke informatie binnen via je zintuigen. Ook houdt de hypothalamus de ritmes van de seizoenen, maanden en het dag-nachtritme in de gaten. Nu begrijp je misschien ook waarom het wenselijk is om zoveel mogelijk via het dag-nachtritme te leven omdat je anders een disbalans krijgt in je actie (cortisol) en rust (melatonine) hormonen en dat heeft ook weer invloed op al je andere hormonen.
6 Tips om je hormonen in balans te houden
Tip 1 Minderen met suikers
Een van de meest voorkomende oorzaken van een disbalans in je hormonen is suiker. Suikers, vooral de snelle geraffineerde koolhydraten zoals, snoep, koek, frisdrank, vruchtensap, aardappelen, witte rijst, witte pasta en brood zorgen ervoor dat je lichaam flink wat insuline moet aanmaken om de suikers in je cellen op te nemen.
Hoe vaker je deze suikers eet, hoe meer insuline je lichaam moet aanmaken en hoe ongevoeliger je cellen worden voor insuline. Hierdoor kan de suiker minder goed in de cellen worden opgenomen waardoor je minder energie kunt produceren. Op deze manier verhongeren je cellen terwijl de suiker, die niet in de cel kan worden opgenomen, wordt opgeslagen als vet (rond je buik). Dit proces heet insulineresistentieen is een voorloper van diabetes type 2. Het betekent dat jouw lichaam minder goed in staat is om de bloedsuikerspiegel te reguleren, zo ontstaan er hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en dit geeft klachten zoals; mood swings, minder verzadigingsgevoel, trek in zoetigheid en vetopslag rond je middel en buik.
Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2 (Diabetes Fonds)
Als je serieus aan de slag gaat met het minderen van je snelle suikers en gezonder gaat eten gaat je lichaam zijn juiste balans weer opzoeken en wordt het vanzelf minder insulineresistent. Na verloop van tijd krijg je zelfs meer energie en een gezonder gewicht. Het is hierbij wel belangrijk om ook voldoende te bewegen en sporten (zie tip 2).
Hoge insuline spiegels in je bloed zorgt ook voor een verhoging van je leptine gehalte, dit heeft invloed op je honger en verzadigingsgevoel waardoor je eigenlijk de hele dag trek hebt.
Extra tip:
Nuchter bewegen, oftewel bewegen op een nuchtere maag, heeft ook een positieve invloed op je insulineresistentie. Als je lichaam dit niet gewend is, bouw het rustig op.
Onthoud dus dat je met het minderen van suikers invloed hebt op je:
- Energie-nivo
- Vetopslag
- Honger en verzadigingsgevoel
Tip 2 Sporten
Sporten en dan vooral krachttraining heeft een positieve invloed op groeihormoon en testosteron. Testosteron stimuleert spieropbouw en zorgt voor behoud van spiermassa en heeft een grote invloed op je vetverbranding en vetopslag. Groeihormoon heeft een positieve invloed op je insulineniveau en tevens op je insulinegevoeligheid en daarmee dus op je energienivo, vetopslag en je honger en verzadigingsgevoel. Ook is het een belangrijk hormoon voor herstelwerkzaamheden in je lichaam.
Als je aan krachttraining doet, vergeet dan niet voldoende en goede kwaliteit voedingsstoffen tot je te nemen zodat je lichaam zich goed kan herstellen en spiermassa kan opbouwen. Denk hierbij aan voldoende gezonde eiwitten en vetten zoals; noten, zaden, ei, vis en kwark en laat die bewerkte meuk in de schappen van de supermarkt staan.
Ook is het belangrijk om niet té intensief te sporten, op deze manier wordt er namelijk teveel stresshormoon ‘cortisol’ aangemaakt en dit heeft een negatieve invloed op je insulinegehalte, testosteron-niveau en het stimuleert juist de aanmaak van buikvet.
Tip 3 Ondersteun je darmen en lever
Je darmen en lever spelen een belangrijke rol in je hormoonbalans ze zorgen namelijk voor de afbraak, omzetting en recycling van hormonen. Met name de lever speelt hierbij een grote rol. Bij een disbalans in je darmen of darmmicrobioom krijgen ongunstige darmbacteriën de overhand. Deze ongunstige bacteriën produceren toxines en het is de taak van je lever om deze toxines uit je lichaam te verwijderen. Hierdoor heeft je lever minder capaciteit voor het afbreken van hormonen, zoals oestrogeen. Zo kan een disbalans in je darmen dus heel makkelijk zorgen voor een disbalans in je hormonen.
Zaak dus om je darmen in balans te houden en dat doe je door je goede darmbacteriën de juiste voeding te geven. Hoe beter de goede darmbacteriën zich thuisvoelen, des te minder plek is er voor de ongunstige darmbacteriën. Je kunt het zien als een soort stoelendans.
Tips voor het ondersteunen van je darmen en lever
- Eet voeding voor je darmbacteriën, zoals vezels uit fruit, noten, groente, zaden, peulvruchten, paddestoelen en zeewier. Deze voeding heeft ook een positief effect op je verzadigingsgevoel en je bloedsuikerspiegel en dus ook je insulinespiegel (win win dus)
- Eet zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk, een gevarieerd eetpatroon zorgt voor een gevarieerd darmmicrobioom
- Laat kweekvis staan en kies wilde vis en biologisch vlees. In vlees uit de bioinductrie of kweekvis zit veel antibiotica, dit heeft een negative invloed heeft op je darmmicrobioom
- Beperk alcohol en koffie
Tip 4 Eet voldoende goede vetten
En dan bedoel ik cholesterol, dit is namelijk een hele belangrijke bouwstof voor oa. je hormonen; oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol. Cholesterol is ook de bouwstof voor vitamine D en galzuren. We kunnen dus niet zonder.
Goede vetten vindt je o.a. in
- Wilde vette vis (sardines, haring, makreel en zalm)
- Noten, pitten en zaden (walnoot, lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en hennepzaad etc.)
- Zuivel en eieren
- Olijven en olijfolie (extra vierge)
- Avocado
Tip 5 Pak chronische stress aan
Chronische stress is een no-go voor je hormoonbalans, stress zorgt namelijk voor een verhoging van de hormonen, insuline en cortisol. Deze hormonen zorgen dat je vet opslaat (rond je buik). Ook zorgt cortisol ervoor dat je spierweefsel afbreekt waardoor je verbranding vertraagd. Juist deze spiermassa is nodig voor een gezonde stofwisseling, voldoende energie en een gezond gewicht.
Kijk dus goed naar wat jóu stress geeft en probeer hier echt iets aan te doen. Is dat niet mogelijk, focus dan op waar jíj gelukkig van wordt en waar jij van ontspant. Op deze manier ga je de stressreactie in je lijf ook een beetje tegen.
Tip 6 Beperk xeno-oestrogeen
Zoals hierboven besproken, werken hormonen (sleutel) ieder op hun eigen slot (receptor), zodat de boodschap van het hormoon de cel kan bereiken. De oestrogeenreceptor is een grote veroorzaker van hormoonklachten omdat niet alleen jouw oestrogeen hierop past, maar ook het chemische xeno-oestrogeen wat je binnen krijgt via o.a. voeding en huid verzorgingsproducten.
Op deze manier kan jouw oestrogeen zijn werk niet meer doen en kunnen klachten ontstaan zoals; oestrogeendominantie, slapeloosheid, stemmingswisselingen, laag libido en een slecht werkende schildklier.
Tips om xeno-oestrogeen te vermijden
- Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica
- Eet zoveel mogelijk biologisch (xeno-oestrogeen zitten namelijk in pesticiden)
- Vermijd vis, vlees en zuivel uit de bio-industrie
Gratis hormoonbalans check
Omdat je hormoonbalans zo belangrijk is voor je gezondheid en ook de gezondheid van je darmen check ik altijd bij mijn klanten of de hormonen voldoende in balans zijn. Gelukkig zijn er veel manieren om je hormoonbalans te optimaliseren. Tijdens mijn trajecten gaan we samen opzoek naar dé manier die het beste aansluit bij jouw leefstijl en leven.
Ben jij benieuwd hoe het gesteld is met jouw hormoonbalans?
Vraag dan via onderstaande knop de gratis hormoonbalans check aan.